Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Senjori

Kā izvēlēties attiecīgo diētu kaķa vecumdienās?

Kaķiem ir specifiskas uztura vajadzības, kas mainās tiem novecojot. Kaķiem ir nepieciešams daudz augstāks proteīna līmenis nekā daudziem citiem dzīvniekiem. Vecākiem kaķiem var būt grūti sagremot un absorbēt taukus. Tas nozīmē, ka kaķiem senioriem ir nepieciešami tauki, kurus ir vieglāk sagremot, lai tie saņemtu enerģiju, kas viņiem nepieciešama. Ir svarīgi sekot līdzi kaķa svaram un ķermeņa kondīcijai. Kaķiem novecojot, tie var vai nu aptaukoties vai pārlieku novājēt. Abos gadījumos ir jāveic izmeklējumi, lai noskaidrotu iemeslus. Senioru kaķu barībā vajadzētu būt augstas kvalitātes proteīnam, sagremojamiem ogļhidrātiem, vitamīniem, minerālvielām, magnijam, šķiedrvielām, antioksidantiem un taukskābēm. Kaķiem vajadzētu dot senioru barību pēc septiņu gadu vecuma, jo šajā laikā kaķa metabolisms sāk palēnināties un kaķis var palikt mazāk aktīvs, šajā laikā var parādīties arī ar vecumu saistītās problēmas, kā piemēram, hroniska nieru mazspēja. Senioru barības satur mazāk fosforu un vairāk antioksidantus. Kaķiem ar dažādām veselības problēmām ir specifiskas vajadzības. Piemēram, ja kaķim ir kolīts, aizcietējumi vai problēmas ar anālajiem dziedzeriem, tad kaķim labāk dot barību ar augstāku šķiedrvielu saturu. Kaķiem ar diabētu ir nepieciešama barība ar augstu tauku, proteīna un šķiedrvielu saturu, bet ar mazu ogļhidrātu daudzumu. Kaķiem ar sirds slimībām var būt nepieciešama diēta ar samazinātu nātrija un palielinātu taurīna saturu. Kaķiem ar hronisku nieru mazspēju vajag barību ar augsti sagremojamu proteīnu.

 

Teksta autors

“Lion” veterinārās klīnikas veterinārārste

Zane Briģe


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion