Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kucēni

Kā izvēlēties kucēnu?

Pirms suņa iegādāšanās ir kārtīgi jāapsver visi “par un pret”, jānoskaidro visu ģimenes locekļu domas šajā jautājumā. Vēl svarīgi ir saprast un izlemt - kādam mērķim mēs suni vēlamies iegādāties? Suns kompanjons, sargsuns, mīlulis vai suns darbam? Suns, kuru jūs izvēlēsieties, kļūs par uzticamāko draugu līdz pat sava mūža beigām un pavadīs ģimenē desmit un vairāk gadus, tādēļ lēmumu nevar pieņemt steigā vai mirkļa impulsa vadīts. Galvenā suņa sūtība ir kļūt par vientuļa cilvēka vai ģimenes draugu, kas atrodas līdzās un spēj sniegt mīlestību un atbalstu gan priecīgos, gan grūtos brīžos

Kādu suni izvēlēties?

Vairums cilvēku, kas vēlas iegādāties suni, lielāko uzmanību pievērš šķirnes ārējam izskatam, ignorējot rakstura īpatnības. Visbiežāk šķirnes attīstās, atlasot suņus kāda uzdevuma pildīšanai, piemērotākajām un vēlamajām rakstura īpašībām. Izvēloties ņemt audzināšanā kādu no šķirnes suņiem, vienmēr jāpatur prātā tās funkcijas un uzdevumi, kuru veikšanai šķirne tika izveidota. Katrai no suņu šķirnēm ir raksturīgas īpatnības, kuras jāņem vērā, novērtējot fizisko un psiholoģisko suņa piemērotību jūsu ģimenei.  Ir grūti iedalīt suņu šķirnes grupās, jo vairums suņu ir mainījuši savas profesijas,kļūstot par ģimenes draugiem. Tomēr, lai novērtētu suņa iedzimtās tieksmes, jāzin, vai viņš pieder pie azartiskajiem medību suņiem, uzticamajiem darba suņiem vai klēpja sunīšiem, kas vienmēr bijuši kā sabiedrotie un laika kavētāji. Mūsdienās suņi vairs netiek nodarbināti tajā darbā, kuram tika veidoti audzināti, bet kļuvuši par mājas mīluļiem. Neskatoties uz mūsdienu laisko dzīvesveidu, to instinkti saglabājas un var izpausties visnegaidītākajos brīžos. Ar to ir jārēķinās, iegādājoties šķirnes suni. Situācija ir vēl neskaidrāka ar bezšķirnes suņiem, jo neviens nezin, kādas asinis plūst to dzīslās.   Vislabākais veids, kā noteikt kucēna iespējamo izskatu un raksturu, ir iepazīties ar tā vecākiem. Tomēr arī visparastākais krancis pat vēl vairāk par tīršķirnes suni spēj novērtēt cilvēka sniegto mīlestību un atbildēt ar sirsnīgu pieķeršanos savam karsti mīlētajam sai

Kur iegādāties kucēnu?

Lai iegādātos labu suni, rūpīgi ir jāizvēlas audzētājs, kucēna vecāki, jānovērtē, kādos apstākļos audzētavā tiek turēti mazuļi ar māti, jo kucēnam ir svarīgi jau no visagrākā vecuma kontaktēties ar cilvēkiem. Pēc tā lielā mērā var spriest, vai suns būs labsirdīgs un pacietīgs pret bērniem vai tendendēts uz agresivitāti. Labs suņu audzētājs izaudzina tikai pāris kucēnu metienus gadā, rūpējoties par to,lai būtu pareiza barošana un laba veselība, rūpīgi izvēlētos suņu nākamos saimniekus.

Labākā iespēja gūt priekšstatu par interesējošo šķirni ir klubi un suņu izstādes. Parasti suņu saimnieki labprāt stāsta par savu mīluļu īpatnībām, tas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli. 

Optimālais vecums, kad kucēnu var atšķirt no mātes, ir astoņas nedēļas. Pirms šā vecuma sasniegšanas kucēns vēl nav apguvis visu, ko māte spēj tam iemācīt, taču pēc astoņu nedēļu vecuma var rasties problēmas ar kucēna socializāciju un apmācību. Ja suns ir ievērojami vecāks par diviem mēnešiem, jāpārliecinās, ka tas ir saņēmis pietiekami daudz cilvēku uzmanības, nevis audzis noslēgtā būrī bez saskarsmes iespējām.  Ja jūs ņemsiet suni no patversmes vai audzētavas atbildīgā persona jums izsniegs vakcinācijas apliecību, suņa kopšanas rekomendācijas un šķirnes dzīvnieka ciltsrakstus.  Kucēnu iegādājoties, jāplāno pirmā vizīte pie veterinārārsta, lai jaunais saimnieks būtu pārliecināts, ka saņem veselu, attārpotu dzīvnieku, kuram veikta vecumam atbilstoša vakcinācija.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION veterinārārste Rita Bokmane


 

Kucēna barošana.

Kucēna barošana.

Kucēnam pirmajos dzīves mēnešos barība vajadzīga īpaši piemērota un sabalansēta. Kucēnu nedrīkst barot neierobežotā daudzumā, tas nozīmē, nebarot tādā daudzumā, cik grib kucēns. Barības daudzumam ir jābūt normā saskaņā ar suņa optimālo svaru un augumu atbilstoši šķirņu standartam. Ir lietderīgi noteikt stingru ēšanas režīmu, lai suns pierastu pie ēdienreižu laika. Barības bļodiņu ieteicams izlikt uz aptuveni 20 minūtēm un pēc tam aizvākt, pat ja kucēns nav izēdis visu barību. Tas kucēnam iemācīs, ka barību viņš saņem noteiktā laikā un vietā, un ļaus izvairīties no daudzām ar barošanu saistītām problēmām, piemēram problēmām ar lieko svaru. Barošana ir arī saistīta ar audzināšanu. Gardumus dodiet tikai par sasniegtu rezultātu, paklausītu komandu, vai padarītu darbu, nevis kā kārumus, kad vien kucēns grib, Ļoti ieteicams, nebarojiet kucēnu no galda un centieties ievērot stingru barošanas režīmu. Kucēnam augšanas periodā ir nosliece uz pārēšanos, kucēns mēdz ēst ātri un daudz, nejūtot sātu.

Izaudzināt no kucēna pieaugušu suni ir liels darbs. Šis periods kucēna dzīvē ir vissvarīgākais, jo kļūšana par pieaugušu suni nozīmē intensīvu organisma augšanu un tādēļ kucēnam ir vajadzīga kvalitatīva barība. Kucēna saimniekam jādod priekšroka gatavai barībai, kas pagatavota no labas kvalitātes, viegli sagremojamām uzturvielām un līdz ar to nodrošina kucēnam vajadzīgo barības kvalitāti.

Salīdzinājumā ar pieaugušu suni, augošam kucēnam ir divreiz lielāka nepieciešamība pēc enerģijas, olbaltumvielām, taukvielām, minerālvielām, vitamīniem un mikroelementiem. Jo labāk konkrētā barība atbilst noteiktajam kucēna augšanas periodam, šķirnes īpatnībām un pieauguša suņa augumam, jo tā ir labāk piemērota kucēna attīstībai.Tas ko kucēns lieto uzturā, ietekmēs to, cik stiprs, veselīgs un laimīgs dzīvnieks būs, kā pieaudzis suns Suņu šķirnes dalās maza auguma suņu šķirnes, pieauguši suņi svarā līdz 10 kg, vidēja auguma suņu šķirnes, pieaugušu suņu svars 11 līdz 25 kg un liela auguma suņu šķirnes, pieaugušu suņu svars pārsniedz 26 kg. Precīzi uzziniet, kā jābaro un cik daudz barības jādod kucēnam pirmajos dzīves mēnešos, katrā kucēna fiziskās attīstības posmā.

Cik bieži barot kucēnu?

Kucēnam var būt jutīga gremošanas sistēma, kas nepilnvērtīgi pārstrādā pārāk lielu daudzumu barības vai pilnīgi jaunu barību. Barojot kucēnu, dienas devu labāk ir sadalīt mazākās, biežākās porcijās, lai neradītu spiedienu uz gremošanas sistēmu.

Atšķiršanas periodā jebkāda auguma kucēns jābaro vismaz četras ēdienreizes dienā. Līdz četriem mēnešiem maza auguma suņu šķirnēm, vai līdz sešiem mēnešiem vidēja un liela auguma suņu šķirnēm trīs līdz četras ēdienreizes dienā. No četriem līdz desmit mēnešiem maza auguma suņu šķirnēm, vai sešiem līdz divpadsmit mēnešiem vidēja un

 liela auguma suņu šķirnēm divas ēdienreizes dienā Līdzās barībai vienmēr jābūt pieejamam ūdenim, ne tikai ēdienreižu laikā, bet visu diennakti.

Lai izvēlētos piemērotu barošanu, savam kucēnam, ieteikums pirmajā nedēļa pēc kucēna iegādes doties pie veterinārārsta, lai konsultētos par piemērotāko sava kucēna barošanu. Lai aprunātos, kā pareizi barot jūsu kucēnu, kā arī par nepareizas barošanas riskiem, sekām un sekojošām saslimšanām, nepareizas barošanas rezultā. Ja kucēna barošana, būs balstīta uz zināšanām, tas garantē to, ka suņa mūžs būs veselīgs un pozitīvas attieksmes piepildīts.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION veterinārārste  Rita Bokmane


Rotaļlietas izvēle sunim, ko ņemt vērā izvēloties rotaļlietu?

Mūsdienās zooveikalos pieejamais rotaļlietu klāsts ir kļuvis ļoti plašs un nemaz nav jābrīnās, ka jaunais suņa saimnieks varētu apmulst. Bet ne katra mantiņa būs piemērota jebkuram sunim. Pirms došanās uz zooveikalu ir ieteicama konsultācija pie speciālista, piemēram, veterinārārsta, kinologa vai konkrētās škirnes audzētāja.

Pirms iegādājamies rotaļlietas ir jāizlemj kāds būs šo rotaļlietu uzdevums. Rotaļlietas var iedalīt divās lielās kategorijās:

  • Kuras paredzētas suņa patstāvīgai lietošanai (obligāti jābūt pārbaudes periodam, kad dzīvnieku mēs uzraugam, lai pārliecinātos, ka suns šīs rotaļlietas neiznīcina un to gabalus nenorij)
  • Rotaļlietas, kuras drīkst dzīvniekam pasniegt tikai cilvēka uzraudzībā vai kuras ir paredzētas cilvēka un suņa kopīgām nodarbēm.

Kad izvēlamies rotaļlietas ir svarīgi izvēlēties šķirnei un dzīvnieka izmēriem piemērotas rotaļlietas. Atcerieties, ka rotaļlietām jābūt ne tikai interesantām vai mīlīgām, bet arī drošām. Rotaļlietas lielumam jāatbilst dzīvnieka žokļu izmēram: tās nedrīkst būt pārāk mazas vai saturēt detaļas, kuras sunis var viegli noraut un nejauši norīt.Tomēr ja tas ir noticis steigšus jādodas pie veterinārārsta!  Rotaļlieta arī nedrīkst būt parāk liela, jo tas rada pastiprinātu slodzi žoklim un muskuļiem. Parasti ražotāji instrukcijās norāda kāda izmēra dzīvniekam konkrētā mantiņa ir paredzēta.

Ja vēlamies suni fiziski nogurdināt ļoti labas ir rotaļas, kad dzīvnieks atnes  aizmesto mantiņu. Tā var būt dažādas bumbiņas, šim nolūkam labi kalpos rotaļlietas kam ir vienkārša forma, piemēram kauliņš, trubiņa, bumbiņa vai šķīvītis. Šo rotaļu interesantāku var padarīt bumbiņas ar nevienmērīgu formu, jo tās kustības virziens nav prognozējams. Izvēloties šīvīti vajadzētu pievēst uzmanību, lai malas būtu mīkstas. Nevajadzētu izmantot koka kociņu, jo ar tiem spēlējoties dzīvnieks var savainot muti.

 Vilkšanas rotaļām ir piemērotas dažādas virves tipa rotaļlietas, kurās var būt iestādāta bumbiņa, riņķis vai kādas cita rotaļlieta, kā arī speciāli izgatavoti auduma vai ādas spilventiņi ar vai bez rokturiem un dazādas plīša rotaļlietas. Jāpiemin, ka plīša rotaļlietas kurās ir iestrādātas virves kalpos šai nodarbei ilgāk.

Daudziem suņiem patīk plīša rotaļlietas, bet ne visiem tās ir piemērotas.

Suņa nomierināšanai ir piemērotas dažādas graušanai paredzētas rotaļlietas. Graušana ir pavisai dabiska un sunim svarīga nodarbe, kuras laikā smadzenēs izdalās laimes hormons endorfīns. Tāpēc, svarīgi jau savlaicīgi mīluli nodrošināt ar piemērotām rotaļlietām, kas novērsīsuzmanību no saimnieka iemīļotajām čībām. Nekad nevajedzētu dot vecas kurpes vai apgērbu, jo suns nesaprot atšķirību starp nolietotu un jaunu. Izvēloties rotaļlietu jāpievērš uzmanību, lai materiāls no kā ir izgatavota rotaļlieta nebūtu pārāk ciets, jo tas var neatgriezeniski bojāt suņa zobu emāliju, bet tajā paša laikā pietiekoši izturīgs, lai suns mantu nevarētu viegli iznīcināt. Ļoti kvalitatīvi un izturīgi produkti ir no “Kong,” ”Zogoflex,” “Chuckit,” kā arī citu zīmolu radītās rotaļlietas suņiem.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION administratore Kristīne Šalvīte


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion