Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Pieauguši suņi

Mājās ienāk pieaudzis suns.

Bieži ir gadījumi, kad cilvēki izvēlas dāvāt pajumti pieaugušam sunim. Piemēram paņemot no patversmes, no ielas vai apžēlojoties par bojā gājuša tuvinieka vai paziņas suni, kurš palicis bez saimnieka. Bieži pieauguši suņi jaunās mājās iedzīvojas bez grūtībām un liela satraukuma. Protams, gadās, ka tiem ir atsevišķas uzvedības problēmas, kuras var saprātīgi risināt un viegli novērst.

Pirmajās nedēļās ir svarīgi pēc iespējas labāk iepazīt suni un pavadīt daudz laika savstarpējā saskarsmē. Jāļauj sunim apgūt visdažādāko pieredzi, lai vērotu, kāda ir tā uzvedība dažādāssituācijās, iepazītu tā uzvedību. Tāpēc vien, ka dzīvnieks nonācis patversmē un trūkst ziņu par tā agrāko dzīvi, nevajag uzreiz domāt, ka tam noteikti bijusi slikta vai traumējoša pieredze.

Ir daudz stāstu par suņiem, pret kuriem iepriekš kāds izturējies vardarbīgi, tāpēc jaunie saimnieki nereti vēlas suni lutināt, lai kompensētu iedomāto slikto dzīves sākumu. Daļa patversmes suņu patiesi ir piedzīvojuši grūtus laikus, pašapzinīgākie var negatīvā veidā izmantot jauno saimnieku centienus būt īpaši mīļiem un maigiem pret šķietami traumēto dzīvnieku.

Pieaugušam sunim vajag iejusties jaunajos dzīves apstākļos un iekļauties esošajā mājas kārtībā, kur ir savi noteikumi un kur galvenais esat jūs - saimnieks.

Pēc pirmajām nedēļām atklāsies iespējamās socializācijas problēmas, un tad būs pienācis laiks tās risināt.        

Biežāk sastopamās pieaugušu suņu problēmas, ar kurām saskaras jaunie, pieauguša suņa saimnieki, ir agresivitāte pret citiem suņiem, nevēlešanās paliekt vienatnē, kā arī bailīgums, kas spriedzes situācijās var novest pie baiļu izraisītas agresijas.

Ir problēmas, kuras nevar atrisināt pilnībā, bet var samazināt tiktāl, lai tās būtu uztveramas drīzāk kā rakstura īpatnības, nevis īsta problēmas.

Uzvedības pārveides pamatā, vispirms, ir vingrinājumi, kas suņa uzmanību novērš no nevēlamās uzvedības cēloņa un tad pievērš to jums, pēc tam suni novirza koncentrēties uz kaut ko citu. Ja ir darīšana ar bailīgu un nepilnīgi socializētu, pieaugušu suni, pašam  vajadzēs būt mierīgam, un iemācīties uzturēt mieru. Runājiet vienmērīgā intonācijā, samērā lēni un centieties ar ķermeņa valodu paust, ka esat atslābinājies un mierīgs.

Suņi nespēj runāt, taču modri nolasa vizuālos signālus un ļoti smalki uztver spriedzi, kuru izrādām, dažkārt paši to neapzinoties. Ieteicams apgūt dažus nomierinošus suņu savstarpējās saziņas signālus. Pemēram, ķermeņa pagriešana iesāņus un izvairīgs skatiens sāņus, nevis tieši uz suni vērsts skatiens, kas suņa uztverē nebūt nav naidīgi signāli. Ja suns baidās no svešiem cilvēkiem, sarunājiet kādu palīgu, kas satiekoties jūsu sunim raidītu minētos ķermeņa valodas signālus, un mēģiniet to darīt arī pats.

Ja suns ir sakodis citu suni vai cilvēku, nekavējoties meklējiet uzvedības speciālista palīdzību. Šāda situācija jāuztver ļoti nopietni, un jūs nedrīkstat pieļaut iespēju, ka kaut kas tāds, var var atkārtoties.

Smagākos minēto problēmu gadījumos, sevišķi agresivitāti pret citiem suņiem un cilvēkiem atšķirtības satraukumu, vislabāk risināt, izmantojot profesionālu atbalstu. Lūdziet padomu veterinārārstam, ja meklējat suņu treneri vai uzvedības speciālistu, un pārliecinieties, ka ieteiktais speciālists lieto tikai labdabīgas metodes un nav vardarbīgas korekcijas piekritējs ,kas situāciju var pasliktināt.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION veterinārārste Rita Bokmane.


 

Suņu higiēnas pamatprincipi.

Kopšanas līdzekļi sunim nepieciešami, lai nodrošinātu higiēnas prasības un garantētu sunim  labu pašsajūtu. Katram sunim būs nepieciešams visai atšķirīgs ikdienas kopšanas līdzekļu arsenāls, jo viss ir atkarīgs no šķirnes īpatnībām. Bet ir dzīvnieku higiēnas pamatlietas, kuras būtu jāievēro visiem suņu īpašniekiem. Galvenās lietas ir nagu griešana, zobu higiēna un kažoka kopšana.

Nagu griešana suņiem

Ja tas ir pirmais suns jūsu dzīvē, vai arī sunim iepriekš neesat nagus grizuši, tad vēlams, tos pirmajā reizē nogriezt pie veterinārārsta, jo suņu nagu krāsa visbiežāk ir melna, tāpēc grūti noteikt, līdz kurai vietai tos drīkst griezt. Nagu jāgriež ienadža augšanas virzienā. Suņa nagu  griešanai ir jāiegādājas speciālas knaibles. Nagu griešana sunim nepieciešama tad, ja tie mīlulim nedilst un jums ir suņuks, kurš lielāko daļu laika pavada dzīvoklī vai jūsu mājas pagalmā, kur ir mīksta augsne, tad nagus noteikti būs jāapgriež. Turpretī, ja suns pastaigas veic pa asfaltētiem celiņiem, skraida pa akmeņainu pagalmu vai arī vienkārši ir liela auguma tad nagi nodilst paši un nagu griešana  savam sunim varat neveikt.

Suņu zobu higiēna

Suņu īpašnieki noteikti ir pamanījuši, ka suņiem ir pašiem savas zobu pastas. Suņu zobu pastas ir garšīgas un, ja pie procesa dzīvnieks būs pieradināts jau no mazotnes, problēmām ar zobu tīrīšanu nevajadzētu rasties. Suņa zobu tīrīšana jāveic vienreiz, divreiz nedēļā. Zobu tīrīšanai jāizmanto speciālu dzīvnieku zobu birsti un tikai dzīvnieku zobu pasta. Lai neveidotos zobakmens, dodiet savam mīlulim našķus, kas domāti zobakmens tīrīšanai un smaganu veselības nodrošināšanai. Ja zobakmens tomēr ir izveidojies, tad jāveic mutes dobuma sanācija (zobakmens noņemšana) pie veterinārārsta.

Suņu mazgāšana

Suņu mazgāšana ir svarīgs process, kas nepieciešamības gadījumā jāveic regulāri. Lai suņa  mazgāšana būtu veiksmīga, jāievēro daži pamatnosacījumi.

Pirms mazgāšanas dzīvnieka kažoku vēlams izķemmēt. Dzīvnieka mazgāšanai jāizmanto suņu šampūns, jo cilvēkiem domātie šampūni un dušas želejas dzīvniekiem var radīt ādas kairinājumu. Šampūna norādēm būtu jāseko bet dzīvnieku tomēr nevajadzētu mazgāt pārāk bieži, citādi dzīvnieka āda tiek attaukota, zūd dabiskais aizsargslānītis un rodas taukskābju deficīts, kas pēc tam negatīvi ietekmē kažoka izskatu. Šampūnus, kas paredzēti biežai mazgāšanai, vairāk izmanto izstāžu suņu mazgāšanai vai balto suņu apmatojuma kopšanai. Šīs produktu līnijas īpaši veidotas, lai pat pēc biežas mazgāšanas neveidotos ādas problēmas un tā būtu pabarota. Pēc mazgāšanas dzīvnieku nosusini dvielī un parūpējies, lai līdz kažoka nožūšanai mīlulis atrastos siltumā.

Ievērojot suņu higiēnas pamatprincipus, jūs padarīsiet ne tikai savu mājdzīvnieku laimīgāku, bet arī jums pašiem būs patīkamāk pieglausties klāt mīlulim, kurš būs labi kopts.

Teksta autors

Veterinārārste Rita Bokmane.


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion