Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Pieauguši suņi

Suņu higiēnas pamatprincipi.

Kopšanas līdzekļi sunim nepieciešami, lai nodrošinātu higiēnas prasības un garantētu sunim  labu pašsajūtu. Katram sunim būs nepieciešams visai atšķirīgs ikdienas kopšanas līdzekļu arsenāls, jo viss ir atkarīgs no šķirnes īpatnībām. Bet ir dzīvnieku higiēnas pamatlietas, kuras būtu jāievēro visiem suņu īpašniekiem. Galvenās lietas ir nagu griešana, zobu higiēna un kažoka kopšana.

Nagu griešana suņiem

Ja tas ir pirmais suns jūsu dzīvē, vai arī sunim iepriekš neesat nagus grizuši, tad vēlams, tos pirmajā reizē nogriezt pie veterinārārsta, jo suņu nagu krāsa visbiežāk ir melna, tāpēc grūti noteikt, līdz kurai vietai tos drīkst griezt. Nagu jāgriež ienadža augšanas virzienā. Suņa nagu  griešanai ir jāiegādājas speciālas knaibles. Nagu griešana sunim nepieciešama tad, ja tie mīlulim nedilst un jums ir suņuks, kurš lielāko daļu laika pavada dzīvoklī vai jūsu mājas pagalmā, kur ir mīksta augsne, tad nagus noteikti būs jāapgriež. Turpretī, ja suns pastaigas veic pa asfaltētiem celiņiem, skraida pa akmeņainu pagalmu vai arī vienkārši ir liela auguma tad nagi nodilst paši un nagu griešana  savam sunim varat neveikt.

Suņu zobu higiēna

Suņu īpašnieki noteikti ir pamanījuši, ka suņiem ir pašiem savas zobu pastas. Suņu zobu pastas ir garšīgas un, ja pie procesa dzīvnieks būs pieradināts jau no mazotnes, problēmām ar zobu tīrīšanu nevajadzētu rasties. Suņa zobu tīrīšana jāveic vienreiz, divreiz nedēļā. Zobu tīrīšanai jāizmanto speciālu dzīvnieku zobu birsti un tikai dzīvnieku zobu pasta. Lai neveidotos zobakmens, dodiet savam mīlulim našķus, kas domāti zobakmens tīrīšanai un smaganu veselības nodrošināšanai. Ja zobakmens tomēr ir izveidojies, tad jāveic mutes dobuma sanācija (zobakmens noņemšana) pie veterinārārsta.

Suņu mazgāšana

Suņu mazgāšana ir svarīgs process, kas nepieciešamības gadījumā jāveic regulāri. Lai suņa  mazgāšana būtu veiksmīga, jāievēro daži pamatnosacījumi.

Pirms mazgāšanas dzīvnieka kažoku vēlams izķemmēt. Dzīvnieka mazgāšanai jāizmanto suņu šampūns, jo cilvēkiem domātie šampūni un dušas želejas dzīvniekiem var radīt ādas kairinājumu. Šampūna norādēm būtu jāseko bet dzīvnieku tomēr nevajadzētu mazgāt pārāk bieži, citādi dzīvnieka āda tiek attaukota, zūd dabiskais aizsargslānītis un rodas taukskābju deficīts, kas pēc tam negatīvi ietekmē kažoka izskatu. Šampūnus, kas paredzēti biežai mazgāšanai, vairāk izmanto izstāžu suņu mazgāšanai vai balto suņu apmatojuma kopšanai. Šīs produktu līnijas īpaši veidotas, lai pat pēc biežas mazgāšanas neveidotos ādas problēmas un tā būtu pabarota. Pēc mazgāšanas dzīvnieku nosusini dvielī un parūpējies, lai līdz kažoka nožūšanai mīlulis atrastos siltumā.

Ievērojot suņu higiēnas pamatprincipus, jūs padarīsiet ne tikai savu mājdzīvnieku laimīgāku, bet arī jums pašiem būs patīkamāk pieglausties klāt mīlulim, kurš būs labi kopts.

Teksta autors

Veterinārārste Rita Bokmane.


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion