Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kucēni

Rotaļlietas izvēle sunim, ko ņemt vērā izvēloties rotaļlietu?

Mūsdienās zooveikalos pieejamais rotaļlietu klāsts ir kļuvis ļoti plašs un nemaz nav jābrīnās, ka jaunais suņa saimnieks varētu apmulst. Bet ne katra mantiņa būs piemērota jebkuram sunim. Pirms došanās uz zooveikalu ir ieteicama konsultācija pie speciālista, piemēram, veterinārārsta, kinologa vai konkrētās škirnes audzētāja.

Pirms iegādājamies rotaļlietas ir jāizlemj kāds būs šo rotaļlietu uzdevums. Rotaļlietas var iedalīt divās lielās kategorijās:

  • Kuras paredzētas suņa patstāvīgai lietošanai (obligāti jābūt pārbaudes periodam, kad dzīvnieku mēs uzraugam, lai pārliecinātos, ka suns šīs rotaļlietas neiznīcina un to gabalus nenorij)
  • Rotaļlietas, kuras drīkst dzīvniekam pasniegt tikai cilvēka uzraudzībā vai kuras ir paredzētas cilvēka un suņa kopīgām nodarbēm.

Kad izvēlamies rotaļlietas ir svarīgi izvēlēties šķirnei un dzīvnieka izmēriem piemērotas rotaļlietas. Atcerieties, ka rotaļlietām jābūt ne tikai interesantām vai mīlīgām, bet arī drošām. Rotaļlietas lielumam jāatbilst dzīvnieka žokļu izmēram: tās nedrīkst būt pārāk mazas vai saturēt detaļas, kuras sunis var viegli noraut un nejauši norīt.Tomēr ja tas ir noticis steigšus jādodas pie veterinārārsta!  Rotaļlieta arī nedrīkst būt parāk liela, jo tas rada pastiprinātu slodzi žoklim un muskuļiem. Parasti ražotāji instrukcijās norāda kāda izmēra dzīvniekam konkrētā mantiņa ir paredzēta.

Ja vēlamies suni fiziski nogurdināt ļoti labas ir rotaļas, kad dzīvnieks atnes  aizmesto mantiņu. Tā var būt dažādas bumbiņas, šim nolūkam labi kalpos rotaļlietas kam ir vienkārša forma, piemēram kauliņš, trubiņa, bumbiņa vai šķīvītis. Šo rotaļu interesantāku var padarīt bumbiņas ar nevienmērīgu formu, jo tās kustības virziens nav prognozējams. Izvēloties šīvīti vajadzētu pievēst uzmanību, lai malas būtu mīkstas. Nevajadzētu izmantot koka kociņu, jo ar tiem spēlējoties dzīvnieks var savainot muti.

 Vilkšanas rotaļām ir piemērotas dažādas virves tipa rotaļlietas, kurās var būt iestādāta bumbiņa, riņķis vai kādas cita rotaļlieta, kā arī speciāli izgatavoti auduma vai ādas spilventiņi ar vai bez rokturiem un dazādas plīša rotaļlietas. Jāpiemin, ka plīša rotaļlietas kurās ir iestrādātas virves kalpos šai nodarbei ilgāk.

Daudziem suņiem patīk plīša rotaļlietas, bet ne visiem tās ir piemērotas.

Suņa nomierināšanai ir piemērotas dažādas graušanai paredzētas rotaļlietas. Graušana ir pavisai dabiska un sunim svarīga nodarbe, kuras laikā smadzenēs izdalās laimes hormons endorfīns. Tāpēc, svarīgi jau savlaicīgi mīluli nodrošināt ar piemērotām rotaļlietām, kas novērsīsuzmanību no saimnieka iemīļotajām čībām. Nekad nevajedzētu dot vecas kurpes vai apgērbu, jo suns nesaprot atšķirību starp nolietotu un jaunu. Izvēloties rotaļlietu jāpievērš uzmanību, lai materiāls no kā ir izgatavota rotaļlieta nebūtu pārāk ciets, jo tas var neatgriezeniski bojāt suņa zobu emāliju, bet tajā paša laikā pietiekoši izturīgs, lai suns mantu nevarētu viegli iznīcināt. Ļoti kvalitatīvi un izturīgi produkti ir no “Kong,” ”Zogoflex,” “Chuckit,” kā arī citu zīmolu radītās rotaļlietas suņiem.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION administratore Kristīne Šalvīte


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion